Tudnivalók

Fontos információk és tudnivalók az ittírdalá.hu működésével, illetve az elektronikus aláírásokkal kapcsolatban. Ha nem találsz választ a kérdésedre, írj ügyfélszolgálatunknak!

Nincs szükség semmilyen eszközbeszerzésre (pl. aláíró tablet), az ittírdalá.hu-n ugyanis a GoodID digitális irattárca mobilalkalmazás segítségével egyszerűen és gyorsan alá tudsz írni.

Az ittírdalá.hu elektronikus aláíró portál lehetőséget kínál mind magánszemélyeknek, mind cégeknek az elektronikus aláírásra. A cégszerű és magánszemélyként való aláírás lehetőségeinek kiválasztása mindig az aláírási folyamat elején történik, így könnyedén és biztonságosan alkalmazkodhatsz a dokumentum típusához és az aláírás céljához.

1. Aláírás GoodID-val:
Fokozott biztonságú elektronikus aláírás – sajátkezű aláírással megegyező hitelesség*

Az aláírás előfeltétele egy egyszeri személyazonosítás a GoodID mobilalkalmazásban. Ennek során a szolgáltató meggyőződik a személyazonosságodról, a személyazonosító okmányod és a rólad készült szelfi alapján.

Mire használható?

Magyarországon egy fokozott biztonságú elektronikus aláírással ellátott dokumentum egyszerű magánokiratnak minősül. Jogi szempontból az aláírás megfelel a Ptk. 6:7.§ szerinti írásbeliségnek, azaz egyenértékű a papír-alapú sajátkezű aláírással. A fokozott biztonságú elektronikus aláírással tett kötelezettségvállalások kötelező érvényűek.
*Magánszemély esetén egyszerű-, jogi személy esetén teljes bizonyító erejű magánokirat

2. Minősített elektronikus aláírás – eSzemélyi eAláírás funkció használatával

Ez a legmagasabb biztonsági fokozatú aláírás, amihez eSzemélyire és az ahhoz kapcsolt eAláírás lehetőségére van szükséged (a Kormányablakban igényelheted). Az aláírás rendkívül egyszerűen létrejön: az eSzemélyidet a GoodID mobilalkalmazásában a telefonodhoz érinted, majd megadod az eAláírás PIN kódot.

Mire használható?

Magyarországon egy minősített e-aláírással ellátott elektronikus dokumentum teljes bizonyító erejű magánokiratnak minősül, ennek tehát a legmagasabb a bizonyító ereje, összetett jogi ügyletek és szerződések esetében is megfelelő joghatással bír. Jelenleg magánszemélyek használhatják.

Amint elkezded a regisztrációt az ittírdalá.hu aláíró portálon, első lépésként a megfelelő (Android vagy iOS) alkalmazás áruházba irányítunk, ahol – ha még nincs a telefonodon – letöltheted a GoodID-t. Ha felkészültebben futnál neki, alábbi linkekről tudod letölteni a mobilalkalmazást:

Google Play

App Store

Röviden: feltöltöd az ittírdalá.hu aláíró portálra a dokumentumot, amit a GoodID mobilalkalmazásával aláírsz. 
Az elektronikus aláírásképesség megszerzéséhez valamelyik személyazonosító okmányod és a rólad készült szelfi alapján az első alkalommal beazonosítunk, majd ez alapján bárhányszor aláírhatsz.

  1. Töltsd fel a dokumentumot, amit alá szeretnél írni.
  2. Sikeres feltöltés után kattints az „Aláírás” gombra.
  3. Válaszd ki az aláírás típusát.
  4. Végezd el az aláírást a GoodID mobilalkalmazásban.
  5. Az aláírt dokumentumot ezután letöltheted, erről emailben is értesítünk. (A feltöltött dokumentumokat 30 napig tároljuk titkosítva.)


A dokumentumra rákerült az elektronikus aláírásod, amit a pdf-ben egy aláíró pecsét jelez. Az aláírás hitelességét bármely pdf olvasóban ellenőrizheted.
Ha szeretnéd mással is aláíratni a dokumentumot, meghívhatod név és email megadásával. E-mailben értesítünk róla, ha a másik fél elvégezte az aláírást és az aláírt dokumentum letölthetővé válik. 

Az e-aláírás hitelességét és biztonságát az ID&Trust Kft. bejelentett bizalmi szolgáltatása biztosítja. Az ID&Trust Kft. a magyar eSzemélyi és a GoodID multifunkciós digitális irattárca fejlesztője.

A GoodID egy többfunkciós digitális irattárca, amelyben te magad kezelheted és oszthatod meg a személyes adataidat, hogy bármilyen szolgáltatást gyorsan, egyszerűen és biztonságosan használhass. A GoodID-ban biztonságosan tárolhatod okmányaidat, online azonosíthatod magad, beléphetsz weboldalakra, valamint elektronikusan aláírhatsz. Mindezeket néhány kattintással és biztonságosan.

Az elektronikus aláíráson túl tehát a GoodID mobilalkalmazás kiváló megoldás arra, hogy az okmányaid digitális formában, biztonságosan tárold a mobilodon (és még a hűségkártyáid is elférnek rajta). Használata ráadásul ingyenes. Hogy még aláírni is tudsz vele, arra a sokat látott angol is csak annyit mond: „cherry on the cake”. 

A dokumentumaid titkosítva kerülnek lementésre az ID&Trust Kft. bizalmi szolgáltató szerverére. Ez azt jelenti, hogy a szolgáltató sem tudja azok tartalmát visszafejteni és értelmezni. Biztonsági okokból a feltöltést követő 30. napig tároljuk a dokumentumot, ezt követően automatikusan törlésre kerül. Fontos, hogy a dokumentumot ez idő alatt aláírd (vagy aláírasd), ugyanis a feltöltés követő 31. napon már nem lesz letölthető.

A feltöltött dokumentumot biztonsági okokból 30 napig tároljuk a szerveren, ezt követően automatikusan töröljük. Ez azt jelenti, hogy feltöltést követően 30 napig tudod aláírni és letölteni a dokumentumod. Ha valamilyen ok miatt ezt nem tudod megtenni (pl. meghívott aláíród nem írja addig alá), akkor már nem fogod elérni a dokumentumot. Ez esetben töltsd fel újra.

Kizárólag bankkártyás fizetési mód áll rendelkezésre. A megrendelést követően kiküldött számlaértesítő e-mailből lehet a fizetést indítani.

Ittírdalá.hu előfizetési vagy feltöltős csomagot megrendelni regisztrációt követően tudsz.

Az ittírdalá.hu mind magánszemélyek, mind cégek számára elérhető és használható. Mindenki számára lehetőséget biztosítunk az egyszerű és hatékony aláírási folyamatokhoz, legyen az egyéni felhasználó vagy vállalkozás.

Kizárólag PDF dokumentumot tudsz elektronikusan aláírni. Ha a dokumentum nem PDF formátumú, több megoldást is tudunk javasolni. Ha csupán egy Microsoft Word dokumentumod van, gyorsan tudsz belőle PDF-et készíteni. Nyisd meg a Word-ben és mentsd el másként, kiválasztva a dokumentum típusánál a PDF-et. Ha nem Microsoft Word dokumentummal rendelkezel, két választási lehetőséged van:

  1. Feltöltöd a dokumentumot egy online PDF konvertáló oldalra. Ez akkor működik, ha más szoftverrel állítottad elő (pl. OpenOffice). Így könnyen átkonvertálhatod PDF formátumba. Ugyanígy, ha képként – jpg formátumban – áll rendelkezésedre, szintén ezt javasoljuk. Mielőtt azonban ezt választod, győződj meg róla, hogy biztonságos weboldalt használj, mert ezzel kiadod a dokumentumodban szereplő adatokat egy harmadik „személynek”. (Ha számodra nem szenzitív adatokról van szó, ez lehet járható út.)
  2. Ha ezt nem szeretnéd, készíts egy Word file-t a dokumentumodból és azt mentsd le PDF-ként.
Egy fájl mérete legfeljebb 10 MB lehet. Egy átlagos dokumentum ritkán haladja meg a néhány megabájtos fájlméretet, ezért ez a limit az esetek 99%-ában nem jelenthet problémát. Ha mégis ennél nagyobb PDF fájlod van, előbb csökkentsd le a méretét. „PDF compress” név alatt rengeteg online szolgáltatást találsz erre.

Vedd fel az okmányod a GoodID digitális irattárcába. Ha a tárcába felkerült okmány jobb felső sarkában találsz egy toll ikont, akkor a személyid alkalmas elektronikus aláírásra. Ahhoz, hogy alá tudj írni vele, ismerned kell az ún. e-aláírás PIN kódot. Ha erre nem emlékszel, akkor javasoljuk, hogy keresd meg a Kormányablaknál kapott ún. kék borítékot.

Az elektronikus aláíráshoz kiadott tanúsítvány 2 évig érvényes. Ha lejárt, bármely Kormányablaknál személyes módon intézhető a megújítás. Jó hír, hogy tudomásunk szerint ez a jövőben távolról is intézhető lesz.

A GoodID digitális irattárca mobilalkalmazásban aktiválható a funkció. Amikor igényelted az eAláírás funkciót, a Kormányablakban – vagy az eSzemélyi postai kézbesítése esetén – egy kék szegélyű borítékot kaptál. A borítékban található egy kék színű ún. elektronikus aláírás kódkártya. A kártyáról kapard le az aktiváló PIN kódot, majd végezd el az aktiválást az eSzemélyi okmány adatlapján található erre szolgáló funkcióval, vagy indítsd el egy dokumentum feltöltést és a GoodID automatikusan kérni fogja. Ha nem találod az elektronikus aláírás kódkártyát, Kormányablakban tudod igényelni azt.

Az eSzemélyi eAláírás funkciója jelenleg magánszemélyként alkalmazható. Jó hír, hogy tudomásunk szerint ez a jövőben kiegészül céges használatra is.

Először is megnyugtatunk, hogy a GoodID digitális irattárca használatát 6 karakteres PIN kód védi. Emellett javasoljuk, hogy látogass el a revocation.goodid.net oldalra, adj meg egy ellenőrzött e-mail címet, amit korábban a GoodID alkalmazásban regisztráltál, majd kövesd az e-mailben kapott utasításokat. Az appot a visszavonás vagy felfüggesztés után legkésőbb 60 perccel zároljuk, amennyiben a telefon online állapotban van. Az új telefonodon a regisztrációt és személyazonosítást újra el kell végezned, de a portál regisztrációd és fiókod továbbra is megmarad.

Az ittírdalá.hu aláíró portálon a regisztrációd továbbra is megmarad. A belépési és hitelesítési eszközként szolgáló GoodID-val kell néhány lépést elvégezned. Javasoljuk a régi telefonon a GoodID biztonsági mentés funkciójának használatát. Azzal vissza tudod állítani az adatokat az új telefonra. A GoodID speciális biztonsági funkciójából adódóan telefonváltáskor nem jönnek át automatikusan az adatok.

Az ittírdalá.hu aláíró portál által kezelt elektronikus aláírások az EU-n belül teljes mértékben elfogadottak. Az elektronikus aláírás típusa szerint – azaz fokozott biztonságú elektronikus aláírás (AES), ill. minősített elektronikus aláírás (QES) – az EU, ill. a világ egyéb országaiban az adott ország jogszabályi környezete határozza meg, hogy egy-egy jogesetre melyik típusú aláírás alkalmas.

Az elektronikusan aláírt PDF dokumentumot legegyszerűbben úgy tudod leellenőrizni, hogy a rajta szereplő aláírás hiteles-e, ha közvetlenül egy PDF olvasóban (pl. Acrobat Readerben) nyitod meg a fájl. Acrobat Reader esetén a dokumentum fejlécében megjelenik egy panel („Aláírva, minden aláírás érvényes”), ahol a „Részletek” gombra kattintva megnézheted az aláírás jellemzőit. Az ittírdalá.hu által támogatott aláírások esetén a dokumentum tartalmába bekerül egy vizuális pecsét is.

Igen. A biztonság elsődleges szempont az ittírdalá.hu aláíró portál működésében. Az aláírás biztonsága több szinten is biztosított. A GoodID-t üzemeltető ID&Trust Kft. a bizalmi szolgáltatókra vonatkozó biztonsági előírásokat követi. A GoodID digitális irattárca mobilalkalmazásban az adatokat többrétegű kriptográfiai eljárás védi. Az alkalmazás többfaktoros hitelesítési eszközként garantálja, hogy annak birtokosa használja a tárcát.

A csomagoknál olvasható, hogy az árazás dokumentum alapú. Abban az esetben sem kerül újabb kreditbe a dokumentum aláírása, ha már aláírattam mással, visszakaptam, letöltöttem, majd újra feltöltöttem, hogy átküldjem még egy harmadik félnek is aláírni?
Ebben az esetben is egy dokumentumról van szó, akárhányszor is kerül újra feltöltésre és átküldésre másnak aláírásra. Ha ugyanaz a dokumentum, amit újra feltöltünk, nem kerül újabb kreditbe.

(segítség az aláíró kiválasztásához az aláírási folyamatban)

Csak Te írsz alá

Ha a dokumentumot rajtad kívül más nem fogja aláírni, válaszd az „Én írom alá” opciót. A dokumentumot a feltöltést követően aláírhatod, majd az aláírt példányt letöltheted.

Mással íratod alá

Ha a dokumentumot nem Te fogod aláírni, hanem mással íratnád alá, akkor az „Aláíratom mással” opciót válaszd.
Amikor átküldöd másnak aláírásra a dokumentumot, kapni fog tőlünk egy értesítő e-mailt.
Annak érdekében, hogy az átküldött dokumentum minél gyorsabban aláírásra kerüljön, érdemes jelezned a meghívott aláírónak, hogy hamarosan az ittírdalá.hu e-mailben átküldi neki az aláírandó dokumentumot.
Amint a dokumentumra rákerül a meghívott elektronikus aláírása, visszaküldjük neked az aláírt példányt.

Többen is aláírjátok a dokumentumot

Ha a saját aláírásod mellett mással, vagy másokkal is aláíratnád a dokumentumot, az „Én írom alá” opciót válaszd először, majd miután aláírtad, tovább tudod küldeni másnak is aláírásra („Aláíratom mással”). Ha ezt követően még valakivel aláíratnád, a visszaérkezett dokumentumot újra fel kell töltened és új aláírási folyamatot kezdve tudod átküldeni másnak aláírásra.
Ha az „Aláíratom mással” opcióval kezded a folyamatot (és előtte nem írtad alá, mert szeretted volna, hogy előbb a másik fél aláírása kerüljön rá), akkor csak a másik által már aláírt dokumentum újra feltöltésével tudod azt Te is aláírni.

Az ittírdalá.hu árazása dokumentum alapú, tehát ugyanúgy egy aláírt dokumentumnak számít az is, ha több aláírás kerül rá.

A bizalmi szolgáltatás nélkül létrejött fokozott biztonságú elektronikus aláírás esetén a dokumentumot elektronikus aláírásával ellátó aláírót nem védi semmi, ha valaki megkérdőjelezi az aláírásának hitelességét. A bizalmi szolgáltató biztosítja a bizalmi faktort az üzleti kapcsolatokhoz.

Az ID&Trust Kft. a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál bejelentett bizalmi szolgáltatás keretében bizonyító erővel kínál fokozott biztonságú elektronikus aláírást, amelyet a vonatkozó jogszabályok alapján felelősségbiztosítás is véd.

Az ID&Trust Kft. bizalmi szolgáltatást nyújt fokozott biztonságú elektronikus aláírások létrehozására, ami bizonyító erejű dokumentumot eredményez, hiszen a bizalmi szolgáltató szavatolni tudja egy bírósági eljárás keretében az aláírás és az aláíró hitelességét.

A bizalmi szolgáltatások jogi keretrendszerét az Európai Unió nyújtja, így kiszámítható és megbízható környezetben kerülhet sor az elektronikus aláírások használatára.

Az ittírdalá.hu az aláírást vizuális formában is megjeleníti a digitális pecséten az aláíró adataival. Ez viszont sok esetben sajnos nem oda kerül az aláíró részéről, ahová szeretnénk. Blogbejegyzésünkben megmutatjuk, hogyan lehet beállítani az aláírás helyét a dokumentumon: Hová kerüljön az aláírás a dokumentumon?